Kako pripremiti brod za zimu

Naslovna

Kako pripremiti brod za zimu
  • 01.11.2021.

Dolaskom hladnijih dana i sve rjeđim posjetima našim plutajućim ljubimcima većina vlasnika brodova pita se kako što sigurnije i kvalitetnije pripremiti brod za zimu.

Mnogi vlasnici misle da ako je brod čist i uredan,dobro zaključan da je spreman za zimu, što nije sasvim točno.

Što je sve potrebno osigurati da bi vaš brod bio zaštićen i spremno dočekao sljedeću sezonu plovidbe provjerite u našem tekstu.

Što s vlagom na brodu?

Prije uzimljavanja broda potrebno je obavezno  odraditi radnje kojima ćemo svojem brodu osigurati sigurnu i lagodnu zimu.

Jedan od većih problema tokom zime je vlaga. Da bismo spriječili skupljanje vlage i plijesni u brodu potrebno je pregledati cijeli brod, utvrditi da li se negdje u brodu skuplja voda, ili ima ostataka morske vode i sve to ukloniti i lijepo posušiti. Isto tako potrebno je isprazniti cijeli sistem slatke vode,da uslijed dolaska niskih temperatura nebi došlo do zaleđivanja vode u sistemu koje može dovesti do pucanja dijelova sistema slatke vode koje ćemo otkriti tek pri ponovnom puštanju sistema u pogon i koje će vam oduzeti vrijeme potrebno za  popravak kada zatopli, a u kojem bi ste mogli već uživati u svom brodu.

Brodska elektronika je važna

Potrebno je pozvati ovlaštene servisere koji će nam pripremiti brodsku  elektriku i elektroniku . To uključuje provjeru i zaštitu svih vanjskih i unutarnjih konektora, provjeru elekričnog i elektroničkog sistema nakon ljetne sezone gdje je cijeli sistem bio izložen sunčevom zračenju, visokim temperaturama i soli, provjeru baterija i svega ostalog vezanog za struju. Ovaj dio je vrlo bitan jer bilo koji od navedenih vanjskih utjecaja može dovesti do neispravnosti uređaja, kratkih spojeva i oštećenja, u najgorem slučaju i požara na brodu. Pogotovo pri novom pokretanju svih sustava, zato morate postupiti pametno i obaviti sve predradnje na ovom području.

Servis motora na brodu

Jedan od isto važnijih pregleda pred zimu je i pregled motora. Dobar servis će vam nakon završene sezone pregledati i utvrditi stanje vaših motora, predložiti radove koji bi se trebali obaviti prije sljedeće sezone, pregledati sistem hlađenja u kojem će izmjeriti razinu antifriza da ne bi došlo do zaleđivanja rashladne tekućine. Uz sve to, pripremiti će vaše tankove goriva za zimu da ne bi došlo do razvoja gljivica unutar tanka koje mogu dovesti do daljnjih komplikacija, također donijeti ćete odluku da li ćete motor/motore paliti periodično tokom zime ili ćete ih konzervirati. Kod te odluke imate samo te dvije opcije, treća ne postoji, i bitno je znati svoje mogućnosti tokom zime ( da li ćete konzervirati motor i ne paliti ga do sljedeće sezone, ili periodično paliti motore da odrade malo ili imati osobu od povjerenja da to odradi umjesto vas).

Gdje smjestiti brod preko zime?

Zadnje i nikako najmanje važno, osigutrajte siguran vez svom brodu, i redovitu provjeru i provjetravanje tokom zime! U siguran vez ne spada samo da je brod vezan sa pet, šest, sedam, osam konopa i dva, tri ili četiri muringa. Važno je da imate dostupan servis u svako vrijeme, osobu koja će vam biti u mogućnosti provjeriti brod nakon većeg nevremena, savjetovati kako vezati brod da je siguran, ali isto tako da može brzo isploviti u nekom neočekivanom slučaju (recimo požar na susjednom brodu  ili pucanje konopa…etc…). U slučaju da vam je to preveliki stres i ne želite svako nevrijeme provjeravati da li vaš plutajući ljubimac još uvijek pluta, uvijek se može smjestiti na suhi vez. Naravno, kako svaka odluka ima dobre i ne toliko dobre strane tako i kada brod ostavite na suhom ima nekoliko lošijih strana. Spomenuti ćemo samo jednu koja je recimo najočitija. Svaki brod kada je u moru,  svaki dio njegovog podvodnog dijela sila uzgona utječe podjednako, dok kada je brod na suhom cijela težina broda se oslanja na nekoliko točaka na koje je brod naslonjen. Ništa previše loše za brod, ali neki vlasnici broda to ne vole, i naravno moraju biti upoznati sa svim informacijama prije odluke koje donesu.

Sve te radnje jednom vlasniku plovila nije lako samom odraditi,ali zato smo tu mi. Kontaktirajte nas i sve te poslove mi ćemo obaviti za vas da bi vaša zima bila mirna, vaš brod siguran i da bi ste što bolje uživali u sljedećoj sezoni  bez neugodnih iznenađenja zbog lošeg planiranja pripreme i održavanja vašeg broda.

Custom consulting team