Kada je vrijeme za detaljan pregled plovila

Naslovna

Kada je vrijeme za detaljan pregled plovila
  • 03.11.2021.

Svako plovilo zahtjeva detaljan pregled. Vrijeme kada ćete ga obaviti ovisi o tome kada, koliko i u koje svrhe koristite svoj brod.

Većina brodova koristi se najviše u ljetno vrijeme, ali postoje vlasnici koji svoje brodove koriste kako kroz cijelu godinu tako i u rano proljeće, ili kasnu jesen. Neki vlasnici su strastveni ribolovci, pa uz ljetno uživanje sa obitelji u kupanju isto tako vole imati svoj brod spreman kroz cijelu godinu tako da mogu iskoristiti svako povoljno vrijeme za isplovljenje. Gledajući sve te zahtjeve vlasnika, teško je, ali ne i nemoguće ukomponirati detaljan pregled broda.

Naravno, želja svakog vlasnika broda je da je njihov brod u svakom trenutku uredan i spreman na najveće napore pod koje ih mogu staviti, ali bez redovnih i detaljnih pregleda i servisa vrlo često će se dogoditi da budu razočarani, a ponekad i zbog nemarnosti će biti u nemogućnosti koristiti svoj brod zbog učestalih kvarova.

U pravilu svaki dio broda ima vrijeme pregleda, i najbolje je kada se pregled obavi detaljno, a ne površno. Naravno, svaki dio broda ima svoj redoviti servis, ali bez povremenih pregleda riskiraju se nepredviđeni kvarovi koje ni redoviti servisi ne mogu spriječiti. Kada pričamo o vremenskim periodima tih pregleda, ovisi o tome koliko ste koje sisteme koristili. U nastavku teksta spomenuti ćemo neke brodske sisteme, poredati ih nekim redoslijedom od više bitnih do manje bitnih i pojasniti zašto i kako ih pregledati.

Pregled motora na plovilu

Svaki vlasnik broda će reći imam dobrog mehaničara, i ja se ne moram brinuti o svojim motorima jer on sve zna, i rješava mi probleme vrlo brzo. To je točno, postoji puno mehaničara koji su vrhunski u svom poslu, ali isto tako kada se otisnete na plovidbu vi tog svog mehaničara ne zatvorite u svoj motorni prostor da on pazi na vaš motor i bude tu uz vas za svaki slučaj, često otplovite daleko da ni on ne može ni doći do vas. U tom slučaju odgovornost vlasnika trebala bi biti da sa vremena na vrijeme pogleda svoje pogonske strojeve, jer ipak su oni najbitniji dio broda koji će vas odvesti od jedne do druge željene destinacije. Stoga je potrebno znati neke osnove i tokom plovidbe odraditi neke preglede. Naravno ne trebamo spominjati parametre (temperaturu motora, tlak ulja…) koje morate pratiti tokom vožnje. Tu je još razina rashladne tekućine koju je vrlo lako provjeriti, a koja se može trošiti iz nekoliko razloga od kojih neki mogu biti bezazleni i lako rješivi ( puknuće nekog crijeva ) , a neki vrlo ozbiljni (probijanje brtve glave). Također, pod obaveznim je pratiti razinu ulja u vašem motoru pogotovo nakon malo dužeg i većeg opterećenja motora i ukoliko se vidi potrošnja ulja imati ćete vrlo važne informacije za vašeg mehaničara koji će onda nastale probleme riješiti puno brže jer će imati informacije iz prve ruke. U motore možemo uvrstiti i vaše prijenose na propelere bilo da su z noge ili osovine, kao i same propelere. Čim se pojave čudni simptomi potrebno je odraditi vizualni pregled, i kontaktirati vašeg mehaničara ili osobu koja je zadužena za održavanje broda za dogovoriti što i kako dalje.

Pregled trupa plovila

Često ćete čuti komentare moj trup je savršen, nisam ga nikad ogrebao, ni ikada taknuo rivu, redovito se polira i maže voskom za zaštitu…..da, ali trup ima nadvodni i podvodni dio. I dok je istina da nadvodni dio dok se uredno pazi nema problema, postoji i podvodni dio koji je važnije pregledavati od onog nadvodnog. Na podvodnom dijelu vam se nalaze rupe koje su različitih veličina, služe različitoj svrsi i na različitim su mjestima. Dok neke služe  za ulaz mora za hlađenje motora, neke za ispuste vode, neke služe za prolaz osovine i svaka rupa bi se povremeno trebala vizualno provjeriti, svaki ventil otvoriti i zatvoriti da ne zablokira, i naravno vidjeti ima li primanja mora u brod. Tu nema nekog određenog pravila za pregled, najbolje bi bilo odraditi to kada god možete, jer na moru opreza nikada dosta.

Pregled električnih instalacija na plovilu

Možda i najteži dio za provjeriti na brodu. Sve električne instalacije su dobro skrivene, jer budimo iskreni, nikako nije lijepo vidjeti kabele koji vise, rasvjetna tijela koja se njišu, i prekidače koji ispadaju iz svojih pozicija. Zato je kod električnih instalacija najbolje kada možete koristiti sve, ali isprobati da li vam sve na brodu radi. Može biti da svjetla slabije svijetle jer su kontakti oksidirali, ili se hladnjak gasi jer su baterije izgubile kapacitet, sidreno vitlo sporije diže sidro jer je motor korišten nešto više nego inače i mora na servis prije redovnog. Sve su to stvari na koje bi vlasnik morao pripaziti u plovidbi i pri povratku ili prije povratka s plovidbe, ako je popravak potreban, obavijestiti osobu koja održava brod da se reagira odmah ili pripremi sve za što brži popravak pri povratku u marinu.

Postoji puno stvari na koje se pri plovidbi treba paziti i koje ako se ne prate i ne provjeravaju mogu dovesti do neželjenih problema. Da biste izbjegli takve probleme svakako se konzultirajte sa stručnjacima koji vode brigu o plovilu.

Ako želite upute kako što detaljnije i kvalitetnije pregledati vaš brod ili trebate nekoga da to odradi za vas, slobodno nam se obratite i mi ćemo vas uputiti ili odraditi to za vas.