Kako očistiti i zaštititi trup plovila

Naslovna

Kako očistiti i zaštititi trup plovila
  • 02.11.2021.

Ako još uvijek ne posjedujete svoj brod, ali maštate o tome da jednog dana postanete ponosan vlasnik jednog ljepotana, sigurni smo da ste pregledali već jako puno brodova i vrlo vjerojatno imate svog favorita.

Sigurni smo da ste već više puta posjetili neki od nautičkih sajmova i divili se sjajnim ulaštenim površinama brodova.

S druge strane, ako ste vlasnik broda tada ste se već sigurno uvjerili kako vaš brod da bi bio sjajan i mamimo zaljubljene poglede mora biti dobro očišćen, ulašten i na taj način zaštićen.

Posao je to koji mora biti dobro obavljen, a za one koji do sada nikada nisu sami radili čišćenje i poliranje trupa plovila u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, ne možda bez muke, ali vjerujemo puno lakše nego bez ovih savjeta.

Izbjegnite skupe greške

Da, skupo vas može koštati ako ne održavate trup plovila redovito. Ne kaže se uzalud da redovito održavanje i čišćenje trupa štedi vrijeme, novac i glavobolju! Ok, možda ne kažu svi tako, ali naše iskustvo je pokazalo tako. Jednostavno, pod utjecajem atmosferilija vaše plovilo je izloženo nakupljanju različitih nečistoća. Ostavite li te nečistoće da se nakupljaju posao čišćenja neće biti nimalo jednostavan. S druge strane ne samo da vaš brod neće estetski izgledati privlačno, nego takve nečistoće mogu prouzročiti niz ozbiljnih problema.

Na primjer, kristali soli iz morske vode ostavljaju površinu broda hrapavom, odnosno stvaraju mikro oštećenja trupa što je potencijalno uzrok nastanka ozbiljnijih oštećenja trupa.

Stoga svakako redovito ispirite trup plovila i sve izložene dijelove slatkom vodom. Jednostavan postupak čišćenja deterdžentom i slatkom vodom je najjeftinija opcija.

Pri tome naravno pažnju obratite da je deterdžent ekološki prihvatljiv i da ovim postupkom čišćenja ne nanesete dodatnu štetu prirodi.

Spriječite tvrdokorne mrlje od hrđe na plovilu

Mrlje od hrđe i kamenca teško se skidaju s trupa, posebno uzduž vodene linije ili u unutrašnjosti gdje se skuplja stajaća voda. Ne samo da izgledaju ružno, takve mrlje se teško mogu ukloniti bez nekog agresivnijeg sredstva. Srećom na tržištu postoji sve veći broj ekološki prihvatljivih sredstva kojima bezbrižno možete očistiti svoj brod. Naravno da ćemo uvijek preporučiti profesionalna sredstva za čišćenje stoga pripazite kod kupnje da baratate sa sredstvom koje neće nanijeti dodatnu štetu vašem plovilu ili čak vama.

Naravno uvijek je bolje spriječiti nego liječiti stoga se uvjerite da na vašem brodu nema metalnih dijelova koji su korodirali, ako ih ima zamijenite ih ili ih pravilno zaštitite od daljnjeg oksidiranja. Svakako provjerite i sve gumene brtve koje također mogu prouzročiti ružne mrlje na brodu.

Poliranje trupa i palube za wow efekt

Nakon što je cijeli trup vašeg plovila temeljito opran i očišćen vjerojatno neće imati onaj sjaj već će izgledati mat i pomalo istrošeno, što vjerujemo da vam se nimalo neće svidjeti. Stoga nakon pranja vaš brod  potrebno je dodatno ulaštiti. Poliranje bokova broda i dijelova palube, osim zbog oku ugodnog sjaja, radi se i kako bi se omogućilo da zaštitni sloj dulje ostane na nanesenim dijelovima te da slana voda lakše sklizne i ne zadržava se. Sam postupak, ovisno o veličini vašeg plovila iziskuje vrijeme, malo spretnosti te dobar profesionalan alat.

Bez dobrog alata ovaj postupak bi bio vrlo zamoran, a teško biste postigli željeni wow efekt. Naravno u tome će vam pomoći i sredstva za poliranje koja možete pronaći u obliku tekućine ili guste paste. Svako sredstvo treba primjenjivati isključivo prema uputi proizvođača kako ne biste imali više štete nego koristi.

Zaštitni vosak za završni sloj

Sada kada ste vaše plovilo očistili i ispolirali i divite se njegovom sjaju, još niste gotovi s radovima. Za kraj potrebno je brod premazati zaštitnim voskom. Najčešće se koristi Karnauba vosak. Stvara zaštitni sloj koji površinu plovila čuva od  vanjskih utjecaja, naročito UV zraka. Može se koristiti na svim površinama od fiberglasa i gel coata. Nanošenjem završnog sloja voska vaše plovilo ne samo da lijepo izgleda već je i zaštićeno od propadanja te mu na taj način zadržavate vrijednost.

Iako vam se naoko može učiniti cijeli postupak pranja i poliranja plovila vrlo jednostavan i ne zahtjevan, uvjerit ćete se vrlo brzo da ćete potrošiti više vremena i novca nego ste prvotno planirali. Posebno ako nemate vlastite odgovarajuće alate i sredstva. Stoga prije nego se upustite u samostalno obavljanje ovog vrlo važnog zadatka na plovilu potražite savjet stručnjaka kako to učiniti na pravi način i uz što manje troškove.